Menubalk Tienhoven Luister

 

 

update: 8-11-2010

Terug naar overzicht muziek

In de rubriek "Luister" treft u een collectie cd's aan waarvan u delen kunt beluisteren.

 

BACH CHORALE

Bach page

 

Kurhaus in 1920

Roaring twenties

 

 

Algemeen

Waardering voor het harmonium

Appreciation for harmonium

Kreissäge des Glaubens

COMPONISTEN

Hol, Richard

Kint, Cor (1890-1944)

Lemmens, J.N.

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)

Martijn Padding

Igor Stravinsky

 

MUSICI

Bert Mooiman

 

OPUSLIST HARMONIUM

 

 

 

 

Biliungual page. | Under construction

 

Componisten van harmoniummuziek
Composers of harmonium music

Wie snel informatie wil vinden over componisten die schreven voor orgel of harmonium is het goed om kennis te nemen van deze website: John Henderson To find information about composers of music for organ and / or harmonium the major location is the website of John Henderson

Henderson is de auteur van het beroemde boek
A Directory of Composers
for Organ.

Composities voor harmonium zijn ook opgenomen in dit naslagwerk. Ook kunt u duizenden afbeeldingen van componisten vinden op deze website.

Henderson is author of the famous book A Directory of Composers for Organ.

Harmonium compositions are listed too in this book. On the website you also can find pictures of composers listed in the book.

   
   

 

 

Satire 1894
uit: Max Allihn, Einiges über Harmoniumbau, 1894

 

Hier geven wij informatie over componisten die werken schreven voor harmonium en proberen ook hun composities op te sommen. De informatie is samengesteld uit enkele handboeken met biografische gegevens en beschikbare lijsten van opusnummers. This section shows information on composers
   
Ook zullen we in deze rubriek "Muziek" artikelen plaatsen over musici die daadwerkelijk ook het harmonium betrekken in hun muzikale praktijk.  
   
Overigens is het vermeldenswaardig dat inmiddels een samenwerkingsproject wordt opgestart om tot een opsomming te komen van alle harmoniummuziek die we kunnen vinden. Dit project zal enige maanden in beslag nemen.  
   
Waar een componist naast muziek voor harmonium ook voor andere instrumenten of bezettingen componeerde, treft u waar mogelijk een link naar opuslijsten van deze werken.  
   
   

 

Beroemde Franse organisten en het harmonium
Famous French organist and the harmonium

 

Inmiddels al ruim een eeuw worden de grote Parijse kathedralen gediend door een indrukwekkende stoet van organisten van naam. We noemen ze hier in volstrekt willekeurige volgorde:  
   

Organist

Kerk / Church

   
 • Lefébure-Wély, Louis James Alfred
St. Roche
Madeleine
St. Sulpice
Lefébure-Wély als elders op deze site al eens geschreven is wellicht een van de belangrijkste componisten voor harmonium, met een grote hoeveelheid composities.  
 • Franck, César
St. Clothilde
César Franck behoeft in de wereld van het harmonium in het geheel geen introductie. Hij is de componist die op geen enkele opname ontbreekt. Ook worden zijn harmoniumwerken bijna standaard opgenomen op de programma's van concerten, zoals Bach bij orgelconcerten.  
 • Saint-Saëns
Saint-Merri
Madeleine
   
 • Guilmant, Alexandre François
la Trinité
Notre Dame (honorair)
   
 • Widor
St. Sulpice
   
 • Fauré
Madeleine
   
 • Vierne, Louis
St. Sulpice
Notre Dame
Louis Vierne, leerling van Franck en Widor. Assistent van Widor in de St. Sulpice (1892-1900) daarna titulaire aan de Notre Dame van 1900 tot zijn dood in 1937, waar hij stief in het harnas aan de speeltafel. Zijn Vingt-Quattre schreef hij in 1914. Alle toonsoorten komen hier voorbij en de werken zijn bedoeld als Offertoire. Organisten die kennis hebben van en vaardigheid in het gebruik van de Expression, spelen deze werken dan ook bij voorkeur op harmonium. Het deel Carillon is gebaseerd op het carillon van de Chapelle van het Chateau de Longpont. Het werk is opgedragen aan zijn jongere broer René.  
 • Vierne, René
Notre Dame des Champs
René Vierne, leerling van Guimant en vanaf 1902 aangesteld als titulaire aan de Notre Dame des Champs. Zijn Dix Pièces zijn korte composities voor liturgisch gebruik. Zijn Douze Pièces zijn meer ontwikkeld, en voorzien van een voorwoord dat een 'verplicht werk' is voor ieder die zich voorneemt zich concertant te manifesteren op het harmonium. De dood van René Vierne door oorlogsgeweld in 1916 was een voortijdig einde aan een veelbelovende compositorische carrière voor harmoniummuziek.  
 • Tournemire
St. Clothilde
   
 • Dupré, Marcel
St. Sulpice
Marcel Dupré was leerling van Widor en Guilmant. Hij was de assistent van Widor in de St. Sulpice (1906-1914) en assistent van Louis Vierne in de Notre Dame (1914-1923). In 1934 volgde hij Widor op als organist van de St. Sulpice. Zijn Elévation is opgedragen aan Louis Vierne en dateert waarschijnlijk uit 1911 toen Vierne bij Dupré verbleef en aldaar zijn Derde Orgelsymfonie schreef, opgedragen aan Dupré.  
 • Duruflé
Saint-Étienne-du-Mont
   
Litaize, Gaston St. Cloud
St François-Xavier
   
Langlais, Jean St. Clothilde
Jean Langlais was een leerling van Dupré. Hij studeerde ook compositie bij Tournemire (een leerling van Franck) en hij was de opvolger van zijn beide leermeesters als organist aan de St. Clothilde. De invloed van Tournemire (modale muziek) is hoorbaar aanwezig in het werk van Langlais. Zijn Vingt-quatre Pièces zijn enerzijds liturgisch bedoeld, maar bevatten ook delen die bedoeld zijn als concertante werken. Prélude et Fuguette is opgedragen aan Maurice Duruflé.  
   
Voor wat betreft het harmonium stopt de opsomming. Latere orgel-epigonen lopen compositorisch blijkbaar vast in de materie als ze zich moeten beperken in het aantal manualen en en het zonder mega-disposities moeten zien te klaren. Een eenzame uitzondering in dit verband is Naji Hakim (Sacré-Coeur, la Trinité).  
   
Het bovenstaande rijtje componisten komen hieronder al kort ter sprake.  
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven