Menubalk

 

 

 

 

 

 

created 28-08-2008

laatst bijgewerkt: 10-06-2012

 

Plaatsnaambord Tienhoven

Gemeentewapen

Tienhoven (Z.H.)

Wapen Tienhoven

 

Reünie
School met de Bijbel

Reunion

 

 

 

 

 

klik op de foto om de fotografie pagina's te openen

 

Vakantie 2010

 

 

TIENHOVEN MENU

 

Niet onderstreepte items zijn nog in voorbereiding.

 

ARTIKELEN OVER TIENHOVEN

Karolingische kerk

Koperblazers Tienhoven

Dorp in brand 1947

De verdwenen kapel

Rondje kerk in foto's

Middeleeuwse wandschildering

Fotoalbum Tienhoven

 

 

ARTIKELEN OVER AMEIDE

Fotoalbum Ameide

Orgels in Ameide

Hervormde Kerk

Gereformeerde Kerk

  • Harmonium
  • Fonteijn & Gaal (1956)
  • Philicorda
  • Heyligers

 

Christelijk Gereformeerde Kerk

  • Harmonium (?)
  • Jaap van der Zwan (1964)
  • Monarke

 

 

 

 

Family/Familie

Fotoalbum Thailand

Family Album

 

 

 

Personal

Try to remember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tienhoven, mijn geboortedorp

Wie geboren is, opgegroeid en geworteld in een kleine gemeenschap als Tienhoven (en Ameide), kan verhuizen zo vaak hij of zij wil, bij élke terugkeer op de geboortegrond is er het "oud vertrouwen" en je schurkt je met veel genoegen in het warme, oude en vertrouwde nest. Kortom, zodra je het dorp binnenkomt, ben je weer "thuis".

Dit gevoel, wat mij telkens weer raakt als ik in Tienhoven en/of Ameide ben, overvleugelt het (soms onbehaaglijk) anonieme leven in de grote stad. De gang van het leven dicteert waar je leeft, woont en werkt. En afgezet tegen het levensritme in de grote stad, schenkt Tienhoven - ook in de 21e eeuw - het gevoel van rust, ruimte, lucht, veiligheid en vertrouwen.

In mijn jeugd meende ik nog wel dat wonen in Tienhoven toch wel het ultieme "gehucht" gevoel gaf. Vér buiten de échte, bewoonde wereld. In de avonduren opgesloten, immers openbaar vervoer was er in de donkere avond niet meer.

Nu, jaren later, ouder geworden, misschien zelfs wat melancholiek. Inmiddels al jaren vervuld met een passie voor een oud muziekinstrument. Deze passie is de motivatie voor deze website. Door deze hobby leef ik vele uren per week "in het verleden" omdat deze passie mij dwingt tot historisch onderzoek. Dit veelvuldig grasduinen in de historie, wijzigt ook mijn blik op mijn eigen herkomst, geworteld in/op een zandbank langs de rivier de Lek.

Een klein plekje op deze aarde. Door natuurlijke processen licht verheven boven het maaiveld van het omringende polderlandschap. Een verhevenheid die voor de oerbewoners geen denkwijze was, maar heel nuchter en puur praktisch betekende: droge voeten houden. En op het hoogste punt van deze verhevenheid woonde en woont God als Toeverlaat, zonder woorden gesymboliseerd door het bijzondere, eeuwenoude kerkgebouw.

Geert Mak schreef in zijn boek "Hoe God verdween uit Jorwerd" mooie woorden. Op zijn website las ik:

"Dorpen als Jorwerd vormden eeuwenlang een klein universum. Zo ergens rond het ‘voorwereldlijke jaar 1858’ moet Jorwerd volgens Mak zijn hoogtepunt als ‘klassieke dorpsgemeenschap’ hebben beleefd: ‘Het had in die tijd ruim zeshonderd inwoners, er waren winkels, bakkers en cafés en voor iedereen die op minder dan een halfuur gaans van het dorp woonde fungeerde het als een soort minicentrum.’ Ruim honderd jaar later zou alles totaal anders zijn." [ bron ]

In deze beschrijving herken ik ook het voortkabbelende leven in het half zo kleine Tienhoven. Samen met de tweeling-wederhelft Ameide, dus onafscheidelijk aan elkaar verbonden, een kleine gemeenschap van vrijwel alle gemakken voorzien. In mijn jeugd een nog een klassiek midden-20e eeuws 'verzuilde' gemeenschap, en tegelijk - in mijn beleving - een samenhangend geheel. De scherpe kantjes van de verzuiling kwamen slechts enkele uren per week helder over het voetlicht. Natuurlijk, naast de spreekwoordelijke zondagsheiliging waren er ook op de weekdagen de gebeurtenissen in de agenda die stoelden op verzuiling.

Kerkelijke verenigingen, christelijke koren en muziekkorps, een dorpshuis voor iedereen en tegelijk een "Verenigingsgebouw" voor de leden van de "zuil". Maar om nu te zeggen dat er sprake was van scherp afgebakende tegenstellingen? Ach jawel, in de politieke sferen. De socialisten werden nog helder van een etiketje voorzien: "de rooien". Maar grenzen werden overgestoken, de goedmoedige bijnaam voor de plaatselijke predikant "het vliegend evangelie" (merk, type en kleur van de auto waar deze bijnaam op stoelt vindt u op een andere pagina in de vorm van een foto) werd óók op het kerkelijke erf zonder problemen geannexeerd als een 'koosnaam' voor die predikant. Kortom, een zekere nuchterheid die laat zien hoe de volksaard in de Alblasserwaard - toch een soort van eiland - in elkaar steekt. Nuchter.

Het ligt in mijn bedoeling wat historisch fotomateriaal en historische gegevens te plaatsen. Momenteel wordt gewerkt aan het digitaliseren van oude negatieven van door mij zelf gemaakte foto's. Foto's uit de periode van mijn leven dat ik heel stoer - jeugdigheid heeft soms een rare invloed - met twee Minolta-camera's en een tas met 6 loodzware lenzen rond liep te stappen. U bent dus gewaarschuwd, er komt nog meer.

     
   
 

Tienhoven, 1902

Bron: "Verkenningen vanuit Schoonhoven in het begin van onze eeuw" door H.A. Voet 1979
Een ansichtkaartenserie van de Krimpener-, Alblasser- en Lopikerwaard. Een komplete serie van 447 ansichtkaarten , die de drukkerij van de Fa. S & W.N. van Nooten te Schoonhoven in de jaren 1901 tot 1903 gedrukt en uitgegeven heeft. Schoonhoven was tevens het uitgangspunt van de fotograaf. Vanuit hier bezocht hij plaatsen en dorpen, die in een straal van 30 km. in de omtrek lagen. De serie begon op 2- september 1901 en eindigde op 13 ovember 1903. Gezien het volgnummer stamt deze foto dus uit 1902.

 

 

     
   
  Een foto van een fotograaf uit Peursum ( Foto Kroon ?)  

 

 

Naar boven

 
Contact Patenten Fotografie