Menubalk
 

update: 4-03-2012

 

 

 

 

 

 

Les cloches du Soir

 

Titel Les cloches du Soir disc
Nr. HVN 2
Artiest Nico Declerck
Jaar 2002
Uitgever HVN (Harmonium Vereniging Nederland)

 

Coverafbeelding:

                            

 

Artiest

Nico Declerck studeerde orgel bij Stanislas Deriekmaeker en Joris Verdin aan het conservatorium van Antwerpen en behaalde daar het 'Hoger Diploma'. Hij volgde masterclasses bij Marie-Claire Alain, Daniel Roth, Harald Vogel, Jos van Immerseel. Ook volgde hij privé lessen bij Guy Bovet.

Hij is actief als organist en harmoniumspeler bij diverse orkesten, waaronder: de Beethoven Academie, Champ d'Action, Filharmonisch Orkest van de Vlaamse Opera. Ook treedt hij op als solist. Ook treedt hij op met zijn echtgenote, de sopraan Rachael McCall.

Hij is ook werkzaam als voorstellingsleider bij de Vlaamse Opera en de Bayreuther Festspiele.

Nico Declerck concerteerde o.a. in België, Nederland, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk.

Bespeelde instrument

Het bespeelde instrument is een Orgue-Célesta gebouwd door Victor Mustel & Cie. Dit exemplaar werd gebouwd in 1900. Het instrument werd door hem in uiterst deplorabele staat aangetroffen en werd door hem volledig gerestaureerd met gebruikmaking van onderdelen van een zelfde instrument uit bouwjaar 1901.

Het instrument is gestemd op a' = 437 Hz (was oorspronkelijk 435 Hz.)

Tracklist

© harmoniumnet.nl 2007 Het is niet toegestaan de clips op te slaan, te vermenigvuldigen en/of te verspreiden.
Tip: Wees er bij het afspelen op de computer op voorbereid dat de dynamische verschillen in deze opnamen groot zijn. Draai dus niet bij een zacht begin het volume ver open.....

nr Titel Componist duur: Clip duur:
1 Les cloches du Soir C. Loret 4:44 mp3lsymbool 2:16
2 Aubade Opus 35 Alfred Lebeau 3:38    
3 Lorsque tu reposes - Tango Alfaro & Pesenti 1:23    
4 Rose de France - Wals Sigmund Romberg 2:17 mp3symbool 1:04
5 Finale uit Sonatine nr. 1 Opus 4 Sigfrid Karg-Elert 5:27    
6 Chant d'automne opus 92 H.P. Toby 4:48    
7 Rondo uit Sonata opus 10 Jules Mouquet 5:55    
8 Cantabile J.N. Lemmens 4:45 mp3symbool 1:38
9 Scherzo-Capriccio Opus 159 H.P. Toby 3:40    
10 Au Bord du Lac Charles Loret 4:06    
11 Valse uit Deux Morceaux Opus 23 A. Guilmant 4:05    
12 Did you ever see a dream walking? Harry Revel 1:41    
13 Lookie Lookie Lookie Mack Gordon 1:30 mp3symbool 0:53
14 Prière du soir uit Trois Pièces Joseph Jongen 4:19    
15 Légende opus 26 Richard Kursch 8:38    

 

Toelichting bij de gespeelde werken

Clément Loret (1833-1909): Les cloches du soir
Loret was de muziekdocent van Alphonse Mustel van de fa.Mustel, de bouwer van het op deze opname gebruikte instrument. Dit werk is naar alle waarschijnlijkheid het allereerste werk dat specifiek geschreven is voor dit bijzondere instrument. De compositie komt uit zijn "Deux pièces pour Orgue à Célesta, geschreven in 1887.

Alfred Lebeau (1835-1906): Aubade opus 35.
Dit werk is geschreven in 1864 voor harmonium.

De tracks Lorsque tu reposes; Rose de France (operette); Did you ever see a dream walking (uit de film 'Sitting Pretty' met de beroemde Shirley Temple) en Lookie Lookie Lookie (uit de film 'Love in Bloom' 1935) geen niet origineel voor het harmonium geschreven. Het betreft hier arrangement van de hand van Nico Declerck. Met deze arrangementen doet hij recht aan het historische gegeven dat dit instrument ook werd gebruikt in de cinéma als begeleiding van de stomme film.

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933): Finale 'giojoso e giocoso' uit de Sonatine nr. 1 opus 14 (ca. 1908)
Dit werkt buit de expressieve mogelijkheden van het instrument uit door intensief gebruik te maken van expression en double expression.

H.P. Toby (?-?): Chant d'Automne opus 92 / Scherzo-Capriccio opus 159
Toby was ron de jaren 1880 bekend als componist van salonmuziek. Het Scherzo is is specifiek voor dit instrument geschreven, gezien de registratie aanwijzingen: Het werk vangt aan met "volle werk" alle stemmen incl. de 32' discant én de Célesta.

Jules Mouquet (1867-1946): Rondo uit Sonata opus 10
Compositie uitgegeven door de fa. Mustel in 1903. Mouquet was een leerling van Théodore Dubois en won de Premier Grand Prix van Rome in 1896. Hij was professor aan het conservatorium te Parijs.

J.N. Lemmens (1823-1881): Cantabile
Compositie rond 1865 uitgegeven door de Parijse harmoniumbouwer Alexandre. ( De ruzie tussen Lemmens en Mustel dateert pas van ruim 10 jaar later ( zie Vox Humana jrg. 17 nr. 04, pag.33).

Charles Loret (* 1861) zoon van de bovengenoemde C. Loret: Au bord du Lac
Declerck beschrijft dit stuk met deze schitterende woorden: "een romantische storm in een glas water". Gezien het geboortejaar van Charles L. en de uitgave van het werk in 1865, lijkt het niet realistisch dat dit werk écht van zijn hand is.

Alexandre Guilmant (1837-1911): Valse uit Deux Morceaux
Guilmant bezat zelf een Mustel harmonium. Zijn compositie eindigt met het spelen met de percussion, zonder lucht te trappen.... om af te sluiten met een stevig akkoord met lucht.

Joseph Jongen (1873-1953): Prière du Soir
Het werk dateert van 1908, en werd door Jongen zelf in 1909 gespeeld op een harmonium van de Belgische bouwer Victor Mazet

Richard Kursch: (? - ?): Légende
Geschreven voor het Orgue-Célesta waarbij aan het einde de Célesta in een solo als een harp gebruikt wordt, tegenover het volle werk van het harmonium met inschakeling van het prolongement.

De pers over deze cd:

ORGUE – CÉLESTA
 
Tot in het verre Beerse (bij Turnhout) hebben we leden. Nico Declerk sympathiseert al van in de beginperiode met onze orgelkring. Hij is organist maar daarnaast ook verwoed harmoniumspeler. Recent kwam hij met een eerste cd op de proppen. Hij bespeelt zijn eigen “orgue – Célesta”, Mustel 1900. Het titelstuk van de cd “Les cloches du soir” werd gecomponeerd door Clément Loret (1887) en demonstreert ten voeten uit de bijzondere mogelijkheden van het instrument.
Het bijzondere instrument, maar ook de puike uitvoering en de diversiteit van de 15 opgenomen werken maken van deze cd een aanrader. Wie “harmonium” slechts associeert met aftandse nep-orgelklank of met de weeë mengeling van mottenballen met wierookgeur zal zijn mening naar aanleiding dezer grondig moeten herzien. De cd wordt u opgestuurd na storting van €16 op rek. nr. 733-008575-54,  met uiteraard vermelding van naam en adres.

 

Mit den ausgewählten Kompositionen belegt Nico Declerck eindrucksvoll nicht nur die musikalische Vielseitigkeit der Orgue-Célesta, sondern auch die des Harmoniums im Aligemeinen. Dabei legt er ei ne erfrischend lebendige, gerade diesem Musikprogramm sehr angemessene Spielweise an den Tag, die mit ge­konntem Einsatz der klanglichen Möglichkeiten des Instruments die in den Kom­positionen vermittelten Stimmungen überzeugend transportiert. Wegen des Sel­tenheitswertes des verwendeten Instruments und den speziell für diesen Instru­mententypus gespielten, auf der CD enthaltenen Originalkompositionen, aber auch den Transkriptionen aus der Filmmusik, die man sonst wohl kaum auf ei­nemsolchen Instrument dargeboten bekommt, besitzt die CD einen hohen Re­pertoirewert.

Stephan Gruschka, in: Arbeitskreis Harmonium in der GdO, Heft 5, 2003.

 

 

 

Bestelinformatie

Deze compact disc is een uitgave van de HVN (Harmonium Vereniging Nederland).
De cd kan uitsluitend besteld worden via de website van de HVN: Website HVN

Prijs: € 15,00 excl. verzendkosten.

 

First page of Cloches du Soir

 

 

 

 

 

 

Naar boven