Menubalk
 

update: 13-07-2009

Links per land

Nederland

Verenigde Staten

Europa

Rest van de wereld

Youtube

database harmoniums

Tienhoven & Ameide

 

 

 

Click here for the English edition of this page

Harmonium databanken

Op internet bestaan op dit moment drie zelfstandige databases met foto's en disposities van nog bestaande harmoniums.

a) De database van de Harmonium Vereniging Nederland     Database

b) De database van de Reed Organ Society (USA)    Database

c) De database van Robert F. Gellerman   Database

De drie databases hebben een aantal overeenkomsten. Alle drie steunen ze op één en het zelfde databasemodel van de ontwikkelaar en beheerder Joop Rodenburg. Er zijn vergevorderde plannen om de databases om te bouwen naar een nieuwer model.

De databases zijn zeer gebruiksvriendelijk, en vanwege de overeenkomsten draaien ze alle drie op de zelfde zoektechnieken.

 

Er zijn ook enkele kleine verschillen:

1. HVN database richt zich op nog bestaande harmoniums in Nederland en toont u foto, dispositie en andere relevante informatie van het instrument.

2. ROS database richt zich op nog bestaande harmoniums in het engelstalige deel van de wereld. Informatie is van hetzelfde type als bij de HVN.

3. Gellerman richt zich op het klassificeren van model/type en levert ook historische informatie over de bouwer. Dat betekent practisch dat u foto's ziet van de instrumenten, type/model aanduidingen, uitgebreide informatie over de bouwer, maar géén disposities. Ook bevat deze database scans van catalogi van de betreffende bouwers.

Op de betreffende websites kunt u informatie vinden hoe u uw harmonium kunt laten opnemen in de database. Voor plaatsing van uw instrument in de database zijn de volgende gegevens nodig:

a) Een of meer goed belichte foto's van het instrument. Bij voorkeur een digitale foto op de hoogste resolutie. (Verkleinen / aanpassen doet de database beheerder voor u. Let erop dat veel e-mail programma's de foto's willen verkleinen voor verzending, weiger dit. Verkleinen is altijd kwaliteitsverlies!

b) Alle informatie die u hebt over het instrument, bouwer, klavieromvang, aantal tongenrijen, welke registers zijn afgeleid van een ander register of bedienen meerdere tongenrijen tegelijk, type van koppels, kniezwellen e.d. Als u de modelnaam kent, ook aangeven. Zo mogelijk ook het serienummer zoeken en vermelden. Aan de hand van het serienummer kan het bouwjaar vastgesteld worden.

c) De dispositie, volgens het in de harmoniumwereld gangbare model: Alle namen op de registerknoppen van links naar rechts opsommen. Als de volgorde twijfel oproept over de vraag of het register voor de bas of discant helft is, dit ook aangeven. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door het register te openen en te laten klinken. Registerknoppen waarvan het naamplaatje is verdwenen benoemen als <blanco>. Zelfs bij ontbrekende naamplaatjes is vast te stellen of het een 8 of 4 is. Dus noem het register [blanco 8] e.d.

d) Uw naam en adres, telefoonnummer en e-mailadres. Deze gegevens worden beslist NIET in de database getoond.

 

Tips voor betere foto's

Door eens op uw gemak in de drie database te grasduinen, kunt u zien welke foto's goed geslaagd zijn, en welke van wat mindere kwaliteit zijn. De eerlijkheid gebied om te melden dat er ook ronduit slechte foto's in de database voorkomen. Maar realiseer u daarbij dat sommige foto's tientallen jaren oud zijn. Toen kon je niet ter plekke vaststellen of de foto een beetje gelukt was.

Als u uw camera een beetje kent en onder de knie hebt, kunt u op deze manier vaststellen welke valkuilen er zijn bij het maken van foto's van een harmonium. Bij instrumenten met een wat rijker bewerkte kast, zijn foto's van de zijkanten of zelfs kleine details óók welkom.
Hou er bij het maken van foto's ook rekening mee dat u zonder flits (camera op statief) over het algemeen betere kleurweergave en betere textuur (hout!) krijgt. Het kost wat meer organisatie, maar de foto's zullen vrijwel altijd beter zijn.

Onderstaand een aantal tips voor betere foto's voor publicatie in een database.

Tips voor fotograferen van harmoniums:

  1. Drink geen alcohol voor het maken van de foto's. De kans op trillende handen is veel groter. :-)
  2. Zelfs het drinken van sloten koffie voor een fotosessie verhoogt de kans op trillen en dus bewegingsonderscherpte. (U kunt natuurlijk vibratiereductie aanzetten, maar vroeger konder we het ook zonder die optie.).
  3. Ontruim de omgeving of verplaats het instrument. Niets is minder storend dan allerlei rommel op de foto.
  4. Meestal is het licht niet optimaal. Maar vermijd het gebruik van een flitser. Gebruik een statief en schakel de flitser uit. Het gebruik van de flitser bij een schitterend opgepoetst harmonium levert meestal een behoorlijk uitgebleekte vlek zo rond het sleutelgat onder het klavier. Door te kiezen voor een statief en geen krijgt u foto's van een veel betere kwaliteit.
  5. Kies het programma Diafragma voorkeuze of stel de camera in op handmatige instelling. Kies bij voorkeur diafragma 8 of iets hoger. Elke lens presteert het beste bij een diafragma in het midden van de reeks.
  6. Plaats de camera bij voorkeur zuiver waterpas. Dit vermindert de vreemde perspectivische vertekening in de foto. Dus niet het statief helemaal uitschuiven zodat de camera op ooghoogte staat, maar liefst iets lager. Ongeacht de hoogte: de camera zuiver verticaal zetten.
  7. Maak véél foto's vanuit diverse hoeken. Zijkanten, de achterkant (!), de voorkant vanuit allerlei verschillende hoeken. Als u goede lenzen hebt om van dichtbij te fotograferen, let er dan op dat er geen schaduwen op het instrument vallen omdat er achter u een lamp brandt.
  8. Stelt u zich voor dat uw schoonmoeder ineens de kamer in komt en naast het harmonium gaat staan. In de universele ongeschreven wetten, doet u nu enkele passen achteruit. :-) U staat nu op de juiste afstand om in te zoomen op allerlei details aan de kast. Snijwerk, panelen, enzovoort. Als voorbeeld kunt u kijken naar Harmoniumjaardag2008 en Smithstyle600 Deze foto's zijn gemaakt met een zeer eenvoudige Fuji camera. Op de volgende Harmoniumjaardag draven we op met een Nikon D200. :-)
  9. Neem eens héél ruim te tijd om de handleiding van uw camera door te nemen, beter nog: te bestuderen. Het is algemeen bekend dat vooral mannen dat niet doen. Dat is dan ook de reden dat mannen geen tv uitzending kunnen opnemen als er meer dan één knopje ingedrukt moet worden. Vrouwen kunnen dat wel. Die lezen namelijk wél handleidingen én oefenen vaak en bijna dagelijks met het opnemen van Frasier, of nog erger "As the world turns". (Dit is officeel wetenschappelijk vastgesteld!).

 

 

 

 

Naar boven