Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

created: 22-06-2010

update: 4-10-2011

 

 

DVD-discs

 

DISC-01: ZELLE

DISC-02: KESSELS TILBOURG

DISC-03: HARMONIUMMUSEUM

 

ROAR BUOY

 

Tijdschriften

Boeken

Harmonium kalenders

Uit historische kranten

Harmonium in de Letterkunde

 

Marietje Kessels

 

 

 

 

 

 

 

 

Matthieu J.H. Kessels

Manufacture Royale d'instruments de Musique

 

 
 

 

Biografie van Mathijs Jozef Hubertus Kessels

* 1 maart 1858 - † 21 december 1932


Fabrikant van muziekinstrumenten 

Mathijs Jozef Hubertus Kessels werd op 1 maart 1858 in Heerlen geboren als zoon van een kleermaker. Al op jeugdige leeftijd bleek hij aanleg voor muziek te hebben. Met zijn oudere broer speelde hij "harmonietje". Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste muzieklessen. Toen hij elf jaar oud was, ging hij hiervoor naar Aken. Hij volgde tevens lessen bij de bekende violist Frederik Hennen. Toen hij vijftien jaar oud was, werd hij benoemd tot directeur en later tot eredirecteur van de Harmonie St. Caecilia in Heerlen. Hij dirigeerde ook andere muziekkorpsen in Zuid-Limburg. Om in zijn levensonderhoud te voorzien gaf hij verder muzieklessen. In Heerlen begon hij ook een zaak in muziekuitgaven en muziekinstrumenten.

In 1886 verhuisde hij naar Tilburg, waar hij de eerste fabriek van muziekinstrumenten in Nederland [1], de latere Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten, oprichtte. Hij begon met twee Saksische werklieden. In later tijd had hij 218 mensen in dienst. Het grootste deel van deze werknemers bestond uit pianobouwers. Jaarlijks werden achthonderd piano’s geproduceerd, die grotendeels voor de Engelse markt waren bestemd. Daarnaast maakte hij strijkinstrumenten, trommen, pauken, harmonica’s, zelfspelende piano’s, gitaren, citers, mandolines, vleugels en zelfs korte tijd harmoniums. De nadruk kwam echter spoedig op koperen en houten blaasinstrumenten te liggen. Deze instrumenten werden over de hele wereld verkocht. Aan de fabricage werd alle aandacht besteed. Kessels nam deel aan vele wereldtentoonstellingen, zoals die in Amsterdam [2] , Antwerpen, Brussel, Luik, Parijs, Londen en Gent. Hij sleepte er heel wat prijzen in de wacht. De fabriek leverde instrumenten aan militaire muziekkorpsen en ook aan vele amateurgezelschappen. Vanaf 1900 mocht hij zich hofleverancier noemen. Kessels was betrokken bij de oprichting van talloze harmonieën en fanfares.
Naast de instrumentenfabriek had hij ook een aanzienlijke muziekdrukkerij. De oprichting van muziekkorpsen werd bemoeilijkt door het ontbreken van muziekstukken voor beginners. Kessels begon daarom met het uitgeven van gemakkelijke muziekstukjes en tevens ontwierp hij een leermethode, wat het leren bespelen van instrumenten eenvoudiger maakte.

[1] Het statement "de eerste fabriek van muziekinstrumenten in Nederland" is aantoonbaar onjuist. Kessels begon zijn instrumentenfabriek met de fabricage van piano's en blaasinstrumenten, maar was daar niet de 'eerste van Nederland'.

Op de "Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling te Amsterdam 1883" was de firma C.H. Rep & Zoon, Amsterdam aanwezig op de Expositie met een collectie van messing blaasinstrumenten.

Ook exposeerden de bekende fabrikanten Quispel te Rotterdam en Allgauer te Amsterdam hun piano's.

En gezien dat deze Expositie 3 jaar vóór de oprichting van Kessels' bedrijf plaats had, kan er geen sprake zijn van 'de eerste fabriek van muziekinstrumenten in Nederland" en is dan ook een misvatting.


Een en ander is na te lezen in:
Harmoniumnet Brochure Nr. 06, pagina 15

 

[2] De firma Kessels werd in 1886 opgericht. Derhalve is het onmogelijk dat Kessels deelgenomen heeft aan de Wereldtentoonstelling van 1883 te Amsterdam. Kessels kan dan alleen deelgenomen hebben aan Belgische tentoonstellingen vanaf 1888 (zie tabel aan het einde van de pagina).

 

De moord op dochtertje Marietje

Nabestaanden: pastoor doodde Marietje Kessels

ANP | DI 04 okt 2011 | 07.27 | Verschenen op Kerknieuws
Pastoor George van Zinnicq Bergmann heeft in 1900 het 11-jarige Tilburgse meisje Marietje Kessels verkracht en vermoord in zijn kerk. Twee onbekend gebleven afgezanten van het Vaticaan hebben dat vermoeden rond 1908 bevestigd aan haar vader, moeder en broertje Mathieu maar de familie heeft het geheim onder druk van de kerk en uit angst voor de gevolgen altijd bewaard.

Het nichtje van Marietje, Godelieve Kessels schrijft dat in een boek dat dinsdag verschijnt. Het boek is gebaseerd op gesprekken die zij had met haar vader Mathieu, het jongere broertje van Marietje die door hun vader als oudste zoon van het gezin in vertrouwen werd genomen.

De onopgeloste moord op Marietje Kessels staat in het geheugen gegrift van veel Tilburgers en kreeg ook landelijk veel aandacht. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde schilder August Mutsaers maar hij werd vrijgesproken door zowel rechtbank als gerechtshof.

De pastoor werd nooit officieel verdacht. Schrijver Ed Schilders wees in zijn in 1988 verschenen boek de pastoor al aan als meest waarschijnlijke dader. Koster Johan van Isterdaal was volgens hem medeplichtig omdat hij het lichaam van de fabrikantendochter verstopte op het verwulfsel bovenin de kerk.

De familieoverlevering sluit naadloos aan bij de conclusie dat de pastoor Marietje Kessels heeft misbruikt en vermoord. Nieuw bewijs daarvoor komt uit de getuigenissen van politiecommissaris Herman Caarls, postbode Johannes Jongbloets en de twee vertegenwoordigers van het Vaticaan.

Zwaar onder druk gezet door vader Mathijs gaf de politiecommissaris toe dat hun beider vermoedens overeenkwamen. De postbesteller vertelde aan de vader van Marietje hoe hij op de dag van de moord de koster en de pastoor bovenin de kerk zag vechten.

Maar het meest opmerkelijke uit het familiegeheim is het bezoek van twee hoge geestelijken rond 1908. Zij erkenden dat de pastoor alles en iedereen had misleid maar dat door een geestelijke aan de paus persoonlijk was opgebiecht dat hij toch echt de dader was. Namens de paus verzochten de gezanten de familie om de zaak te laten rusten omdat de kwestie de hele roomse kerk zou treffen.

Na familieberaad besloten vader en moeder inderdaad om de zaak te laten rusten. Vader Mathijs vreesde vooral de gevolgen voor zijn muziekinstrumentenfabriek. Een boycot door de kerk zou de honderden werknemers en hun gezinnen treffen.

"Het is plausibel’’, zegt hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit Peter Nissen. Het is volgens hem heel goed mogelijk dat diplomatieke vertegenwoordigers van de kerk de nabestaanden hebben gevraagd om de betrokkenheid van de pastoor geheim te houden, zegt hij maandag in reactie op het verschijnen van een boek dat is geschreven door het nichtje van Marietje Kessels.

De Tilburgse advocaat Pieter van Dun die enkele jaren geleden het (incomplete) strafdossier uit het hoger beroep tegen de beschuldigde schilder vond en uitploos, bevestigt dat het haast niet anders kan dan dat de pastoor of de koster de moord heeft gepleegd. "Maar sluitend bewijs heb ik daarvoor nooit kunnen vinden. Het blijven allemaal gissingen. Het zou kunnen", reageerde hij maandag.

Het bisdom in Den Bosch laat maandag desgevraagd weten dat betrokkenheid van de pastoor nooit is aangetoond en dat hij nooit is veroordeeld. Op basis van het boek ziet het bisdom geen reden om van standpunt te veranderen. "Dat zou niet correct zijn.’’

Bron: ANP

Een gotspe.

Uit de uitzending van "Een vandaag" op maandag 3 oktober bleek een wrange gotspe. De dader werd op dezelfde begraafplaats op nog geen 10 meter afstand van het graf van Marietje begraven in gewijde grond.

Sprookjeswereld en lokale trots

Op diverse pianoforums vond ik vele mededelingen over de grandeur van de firma Kessels. Een voorbeeld van zo'n opmerking is deze:

I have heard that Kessels is a German piano, but the Kessels I have got was made in Tilburg, Holland by M.J.H. Kessels. It was the biggest music instrument factory of europe at the time. M.J.H. Kessels also uso to write music. Most of the pianos they made were exported to the UK.
In Tilburg there is a museum showing al the instruments that were made by Kessels.

Kessels had rond 200 werknemers. Er zijn overduidelijk grotere firma's geweest. Van één firma, Schiedmayer Stuttgart, weet ik zeker dat die na 1900 aantoonbaar (!) meer dan 2000 werknemers in dienst had. Wat wel waar is, Kessels is in Tilburg e.o. een legende gewoorden, waar de moord van dochtertje Marietje een grote rol in heeft. Wie overigens het Zeitschrift für Instrumentenbau bladzijde voor bladzijde doorploegt, komt al gauw tot de conclusie dat overdrijving en zelfverheffing in de muziekinstrumentenbouw de meest beoefende sport was na het bouwen van de instrumenten. Als we de lovende cijfers moeten geloven, zijn er miljarden piano's gebouwd.

 

Fotogalerij

 

 

 

Wereldtentoonstellingen in Nederland en België

Jaar Plaats Land Opmerkingen
1883 Amsterdam Vlag van Nederland Nederland zie Wereldtentoonstelling van 1883
1885 Antwerpen Vlag van België België
     
    Oprichting 1886 firma Kessels
     
1888 Brussel Vlag van België België
1894 Antwerpen Vlag van België België
1897 Brussel Vlag van België België
1905 Luik Vlag van België België
1910 Brussel Vlag van België België
1913 Gent Vlag van België België zie Wereldtentoonstelling van 1913
1914 Semarang Vlag van Nederland Nederlands-Indië koloniale tentoonstelling.
1930 Luik Vlag van België België
1930 Antwerpen Vlag van België België
1935 Brussel Vlag van België België
1939 Luik Vlag van België België
1958 Brussel Vlag van België België zie Expo 58, resulteerde in het Atomium.