Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar home

 

Prof. dr. Christian Ahrens

Piet Bron

Dr. Michel Dieterlen

Robert Fritz Gellerman

Louis Huivenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

prof. dr. Christian Ahrens

Christian Ahrens  

Prof. dr. Christian Ahrens is verbonden aan de Ruhr-Universit├Ąt in Bochum en is werkzaam als buitengewoon hoogleraar aan de faculteit Muziekwetenschappen. Hij is auteur van vele publicaties op dit terrein. Ik leerde hem kennen als samensteller en (mede)auteur van het boek "Das Harmonium in Deutschland".

Dit boek behoorde al snel na het opleven van mijn belangstelling voor het harmonium tot het stapeltje boeken naast de computer. Nadat ik de eerste druk gespeld had en letter voor letter doorgelezen had, kwam de verbeterde en uitgebreide tweede druk in dezelfde stapel te liggen.

Mijn eerste contact met hem was gebaseerd op de gedachte: Hij is lid van de HVN, dus ik kan hem wel benaderen met een vraag. Gesteld uiteraard in beroerd duits. En tot mijn verbazing geen antwoord in de sfeer: "wat bedoelt u nu precies" maar een humoristische reactie in het Nederlands. Ik heb gedurende mijn jaren als eindredacteur van Vox Humana vaak met hem gecommuniceerd. Soms zelfs met het resultaat dat ik hem kon voorzien van informatie die op de universiteit nog niet voorhanden bleek.

Christian is een wetenschapper. Zowel orgel als harmonium liggen binnen zijn vakgebied. En ook voor mij zijn beiden even belangrijke onderwerpen in mijn vrijetijdsbesteding. En zoals het een wetenschapper betaamt kreeg ik op mijn vragen concrete antwoorden, vaak ook met verwijzing naar bronnen.

Mede door zijn wijze van reageren op mijn vragen ben ik gesterkt in de houding dat alles gezegd en geschreven kan worden, zo lang je maar veel bronnen beschikbaar hebt. Dan kun je tenminste de gemaakte blunder altijd nog afschuiven..... "ja maar, prof. dr. X schreef in XYZ toch duidelijk dat...."

Het resultaat van dat alles is dan wel dat je steeds dieper in de materie duikt. Steeds meer bronnen tot je beschikking krijgt. Soms ook bronnenmateriaal wat via internet echt niet te vinden is.

Een leermeester waar ik veel van geleerd heb.

Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag verscheen een liber amicorum:

"Vom rechten Thon der Orgeln und anderer Instrumenten"
Festschrift Christian Ahrens zum 60. Geburtstag

Liber Amoricum Ahrens

 

 

Terug naar Mijn Leermeesters