Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

update: 29-04-2013

Terug naar home

 

Prof. dr. Christian Ahrens

Piet Bron

Dr. Michel Dieterlen

Robert Fritz Gellerman

Louis Huivenaar

 

 

 

 

 

 

 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau


de heer P.C. (Piet) Bron (Sr.)
, Oss
organist Paaskerk te Oss, April 2013

 

Piet Bron sr.

De eerste HVN-er die ik ontmoette nadat ik mij bij de vereniging aansloot, was Piet Bron. Hij kwam bij mij thuis langs. Ik had aangeboden om de openstaande vacature van eindredacteur in te willen vullen. Maar omdat ik nieuw was in de vereniging moest het "vlees in de kuip gekeurd worden". En daar zat Piet, vergezeld door de voorzitter Jaap Meijer. Beiden van een overduidelijk gereformeerde inslag. Beiden van het type: We twijfelen niet aan alles, maar we geloven het gewoon nog steeds.

De ervaringen met 'een tijdschrift maken'werden uitgewisseld. Ik heb jaren bij een uitgeverij gewerkt, maar in een logistieke functie. Ook jaren bij een zeer grote drukkerij gewerkt, idem logistiek werk. En mijn ervaring met het maken van een tijdschrift was feitelijk niet meer dan het (ruim 5 jaar lang) maken van het verenigingsorgaan van een kleine vereniging.

 

Piet is overduidelijk het type dat alles wat hij weet ook wil delen. Piet heeft in de loop der jaren veel met zijn handen gewerkt. Demonteren, analyseren, navragen, uitproberen, assembleren, testen, nog maar eens uit elkaar halen want dat ene foutje, opnieuw assembleren en het resultaat: Een schitterend spelend harmonium. Zoals het instrument op de foto hiernaast.

Zo is Piet ook in zijn (persoonlijke) communicatie. Best wel een beetje veel "vaderlijk" ook. Delen, adviseren. Soms zelfs vermanen. "doe eens zo..."
Een man ook die niet verblikt of verbloost als je weer eens een knettergek, vergezocht idee op tafel gooit. Piet kauwt er op, prakt het eens goed door elkaar en komt met een onverbloemde reactie. Vaak zelfs een positieve.

Harmonium Gilles Bauer U.K. (eigendom J. Spaans)
8 spel bas, 12 spel discant. ± 1880 foto: © Frans van der Grijn
   

Altijd maar bezig met de promotie van het harmonium. Een zeer inspirerende man. Als de dag komt dat Piet zijn werk voor de HVN aflegt omdat hij zijn tijd alleen nog maar 'gouden tijd' voor zijn en samen met zijn lieve Jannie wil laten zijn, dan zal ik de eerste zijn die hem voordraagt voor het erelidmaatschap. Ik hoop dat de secretaris van de vereniging dit goed noteert, zodat we het niet zullen vergeten als die dag daar is.

Eind april 2009 kreeg Piet een eervol cadeau. Aan hem werd door de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, een bronzen medaille toegekend voor zijn onvermoeibare inzet voor het onder de aandacht brengen van de muziek van Felix Alexandre Guilmant. Samen met zijn zoon, Piet jr. beheert hij de web site www.guilmant.nl waarvan ik weet dat deze website inmiddels wereldberoemd is.


 

Terug naar Mijn Leermeesters