Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 23-11-2011

Over de menubalk

De Trayser van het menu

Ontstaan van de website

Doel van de website

Mijn leermeesters

Harmoniumconcerten

Sitemap

Marius van Dokkum

 

De meest recentie editie van Vox Humana (of klik op de foto)

Jrg. 19 nr. 3

 

 

Praktische tip:

 

 

let u er wel op dat u een drukwindharmonium gebruikt....het leegzuigen van uw banden schiet ook niet écht op.........

 

 

Waarom deze menubalk?

In het menu bovenaan deze pagina kunt u een keuze maken. U kunt op de teksten óf op de registerknoppen klikken om naar een specifieke groep van pagina's te gaan. Elke keuze die u kunt maken brengt u naar het begin van een hoofdstuk.
De indeling van dat hoofdstuk staat vervolgens in in de rode menubalk aan de linkerzijde..

Bij het maken van de gebruikte afbeelding heb ik me laten inspireren door de registerknoppen van een bestaand harmonium. Dit harmonium staat naast de computer waarop deze website ontwikkeld is. Het betreft hier een klein, maar fijn instrument van de Duitse bouwer Ph.J. Trayser, Stuttgart. Een klein instrument, een 2-spels met 10 registerknoppen. Nog niet zo lang geleden gevonden als een compleet wrak in een kringloopwinkel. Daarna liefdevol en vakkundig gerestaureerd door Piet Bron.

Het instrument staat er niet alleen, ik speel er op, regelmatig en met veel plezier. Trayser heeft dit instrument voorzien van een naamplaatje in de vorm van een tinnen medaille van 4 centimeter. In het lint op de medaille vond ik een mooi grafisch grapje. Boven het hart van de medaille staat in spiegelbeeld "Nov". Dit zou kunnen suggereren dat men voor elke maand een aangepaste medaille gebruikt zou hebben.

Trayser Medaillon

 

Op andere instrumenten van Trayser, zag ik meer kleurrijke naamplaatjes, zowel Dick Sanderman als Piet Bron hebben een (groot) Trayser harmonium waarop dit plaatje voorkomt. De afbeelding hoort bij het tweemanuaals instrument van Dick Sanderman.

© Dick Sanderman

Voor het maken van het hoofdmenu van deze website kwam het aantal registers op deze kleine Trayser wel heel mooi uit. U ziet de knoppen in de juiste volgorde zoals ze ook op dit instrument zijn aangebracht. De registerknoppen op een harmonium worden altijd geplaatst gedacht vanuit het midden van het registerbord. Harmoniumspelers zijn niet anders gewend. Zo lezen wij ook de registernamen, van het midden naar de beide uiteinden. Overigens ziet het registerbord van dit harmonium er niet zo uit als op de afbeelding. U ziet hierboven de registerknoppen "gemonteerd" in de afdekklep van het klavier.

De koppeling van de menu onderdelen aan de opschriften op de registerknoppen is gebaseerd op associatie. Zo kwam ik op het koppelen van "home" aan "Grand Jeu". Dit register schakelt alle basisregisters tegelijk in. In de praktijk van de grotere harmoniums zijn dat de vier basisregisters genummerd van 1 tot en met 4.
Een menu heeft ook altijd deze bedoeling, te kunnen kiezen uit alles wat beschikbaar is op een website. Met deze overwegingen begon ik dus in het midden, en kwam vervolgens uit op deze vormgeving en indeling. Hieronder een korte samenvatting van de inhoud van elk van de menu-opties. Een volledig overzicht is te vinden op de sitemap.

 

  • Link (Forté) Een overzicht van andere websites met daarbij een korte toelichting van mij.
  • Historie (Sourdine) Een serie artikelen over de oorsprong van het instrument en de ontwikkeling door de jaren heen.
  • Techniek (Bourdon) Artikelen waarin de techniek van het harmonium onder de loep genomen wordt. Aan de hand van afbeeldingen, beschrijving en animatiefilmpjes krijgt u een helder beeld van de werking.
  • Literatuur (Cor Anglais) Wij proberen u in deze rubriek te verbazen met de hoeveelheid literatuur over het harmonium en de muziek voor dit instrument. Voor wie van een gevulde boekenkast houdt: Begint u maar te sparen!
  • Home (Grand Jeu) Waar u ook bent op deze website, met één klik terug naar het beginpunt.
  • Contact (Expression) "Expression is de ziel van het harmonium". Wilt u iets kwijt? Hebt u aanvullingen of correcties? Meldt het ons. Uw bijdragen komen desgewenst onder uw eigen naam op de website.
  • Muziek (Flûte) Het harmonium is gemaakt voor muziek. Hier een overzicht van composities van grote componisten, van mindere goden op dit gebied, we schuwen zelfs de leerboekjes niet.
  • Luister (Clarinette) Gelukkig beschikken we over behoorlijk wat kwalitatief hoogstaande opnamen van bekende bespelers. Van nog verkrijgbare en niet meer verkrijgbare opnamen kunt u *delen* beluisteren.
  • Tienhoven (Tremblant) Het "zwakke plekje" in mijn hart. Een dorp wat ik nooit meer zal vergeten. Een dorp met een oeroude historie. Een kennismaking waard.
  • Patenten (Forté) Het resultaat van een met anderen gedeelde passie: Stapels oude patenten of octrooien, verzameld uit veel landen waar harmoniums gebouwd werden. Met soms curieuze uitvindingen.

 

Het ligt in mijn doelstellig besloten dat ik er er alles aan probeer te doen om deze website interessant te houden. Het is tegelijk ook een gevolg van de doelstelling dat artikelen iets langer zijn dan een paar woorden.

Uw mogelijke opmerkingen zijn altijd welkom, ga daarvoor naar de contactpagina. Mocht u dingen tegenkomen in de tekst waar u het inhoudelijk niet mee eens bent, of waar u aanvullingen bij hebt, aarzel niet dat te melden. Als u dat wilt kunt u zelf artikelen schrijven, uw bijdragen worden met naam en toenaam geplaatst.

En mocht u iets missen op de website, laat het weten, desnoods schrijf ik op verzoek een nieuw artikel.

Wij wensen u veel plezier bij het doornemen van de website.

 

 

Naar boven