Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

update: 22-06-2009

 

English edition of this page

 

 

WERELD PREMIERE STRAVINSKY

Wereldpremière van Igor Stravinsky’s 1919 versie van Les Noces

Vijftien augustus gaat, als openingsconcert van het Grachtenfestival 2009, de door Theo Verbey voltooide 1919 versie van Stravinsky’s Les Noces in première. Dit niet eerder voltooide werk, geschreven voor solisten, koor, pianola, twee cimbaloms, harmonium en twee slagwerkers, vormt het hoogtepunt van de voorstelling ‘Svadebka! De Dorpsbruiloft’. Deze voorstelling, die wordt gepresenteerd als ‘echte’ dorpsbruiloft, bestaat behalve uit Les Noces ook uit Scherzo à la Russe, Histoire du Soldat en een gezamenlijke maaltijd. De première vindt plaats in de net gerenoveerde Hermitage Amsterdam.

Amstelhof nu Hermitage   Peppie Wiersma, initiator van Svadebka!, was onmiddellijk gefascineerd toen ze voor het eerst hoorde over Stravinsky’s 1919 versie van Les Noces. Door de zeer ongebruikelijke instrumentatie heeft deze versie alles in zich van een authentiek Russisch bruiloftszigeunerorkestje. Al snel ontstond het idee om een avondvullend programma te maken met Les Noces als uitgangspunt. Histoire du Soldat is gekozen ter vermaak van de concertbezoekers, die als bruiloftsgasten zullen worden onthaald. In het speciaal voor deze gelegenheid door Louis Andriessen bewerkte Scherzo à la Russe werd de ideale ouverture voor deze avond gevonden.

Igor Stravinsky was erg gefascineerd door mechanische instrumenten die, boven uitvoerende musici, als groot voordeel hadden dat ze zijn composities waarheidsgetrouw reproduceerden. De pianola was voor hem het ideale gereedschap om zijn werken optimaal te bewaren voor het nageslacht. Vandaar ook dat dit instrument een prominente plaats kreeg toen hij Les Noces Villageoises schreef.
Door onoverkomelijke technische problemen en het gebrek aan twee goede cimbalomspelers besloot Stravinsky, na twee van de vier tableaux, om de 1919 versie niet te voltooien. Wel werd dit stuk als basis gebruikt voor de 1923 versie van Les Noces in de instrumentatie van vier piano’s en zes slagwerkers.

Negentig jaar na dato kreeg Peppie Wiersma, zeer tegen de gewoonte van Stravinsky’s erven in, goedkeuring voor zowel de voltooiing van Les Noces door Theo Verbey, als de bewerking van Scherzo à la Russe door Louis Andriessen. De exclusieve rechten voor deze productie zijn tot 1 oktober 2010 in haar handen.
Doordat met de huidige techniek synchronisatieproblemen beter op te lossen zijn en het gelukt is om twee bekwame cimbalomspelers te vinden, zal Stravinsky’s oorspronkelijke idee deze zomer voor het eerst worden uitgevoerd.

De uitvoering van de wereldpremière van Svadebka! is in handen van topmusici. Er wordt ongedirigeerd en uit het hoofd gezongen. Door deze niet concertante manier van uitvoeren, ademt het concert de authentieke sfeer van een dorpsbruiloft. Na de première en aansluitende concerten in de Hermitage, doet Svadebka! nog drie andere prachtige buitenlocaties aan in Utrecht, Den Haag en Electra te Groningen.
Svadebka! De Dorpsbruiloft hoopt met deze hoogstaande uitvoering een breed publiek te trekken voor Stravinsky’s favoriete versie van Les Noces!

Uitvoerende musici:

Cappella Amsterdam
Françoise Rivalland cimbalom
Michiel Weidner cimbalom
Dirk Luijmes harmonium
Peppie Wiersma slagwerk
Rozemarie Heggen contrabas
Heleen Hulst viool

Koen Kaptijn trombone
Peter Masseurs cornet
Marieke Stordiau fagot
Arjan Woudenberg klarinet
Judith Herzberg verteller
Marc Pantus regie

Concerten:

Amsterdam

15 (première), 16, 17 en 18 augustus

In de binnentuin van de Hermitage Amsterdam

Utrecht

22 en 23 augustus

Tent in het Griftpark

Den Haag

29 en 30 augustus

Tent op Landgoed Clingendael

Electra (Groningen)

5 en 6 september

In boerderij Klein Hayema bij Electra