Menubalk

 

 

 

 

update 29-07-2013

 

Terug naar Literatuur

Literatuur

 

Index Vox Humana

 

 

Vox Humana 17-04

Vox Humana 18-04

Vox Humana 19-02

Vox Humana 19-03

Vox Humana 19-04

Jaargang 20

Vox Humana 20-01

Vox Humana 20-02

Vox Humana 20-03

Vox Humana 20-04

Jaargang 21

Vox Humana 21-01

Vox Humana 21-02

Vox Humana 21-03

Vox Humana 21-04

 

Jaargang 22

Vox Humana 22-01

Vox Humana 22-02

Vox Humana 22-03

Vox Humana 22-04

 

Jaargang 23

Vox Humana 23-01

Vox Humana 23-02

Vox Humana 23-03

Vox Humana 23-04

Jaargang 24

Vox-Humana 24-01

Vox-Humana-24-02

Vox-Humana-24-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vox Humana Jrg. 17 nr. 4

Vox 17-4

 

De inhoud van Vox Humana Jrg. 17 nr. 4 oktober 2006 Volume 68

 • Van de voorzitter Het openingsartikel waarin de voorzitter waardering uitspreekt voor het samenstellen van de dikste Vox Humana uit de geschiedenis van de vereniging. De redactie heeft het gepresteerd om 52 pagina’s te vullen als themanummer over J.N. Lemmens.
 • Programma Jaardag:  De jaarlijkse ontmoetingsdag is weer aanstaande. Ook deze Jaardag staat in het thema van de Belgische componist, organist en beroemd harmoniumspeler Lemmens.
 • Routebeschrijving. Als altijd krijgen de bezoekers van de Jaardag een gedetailleerde beschrijving van de reis en route.
 • Piet Bron & Co. In de serie interviews afgenomen door voorzitter mr. Eppo van Veldhuizen deze maal Piet Bron, al jarenlang de trouwe en zéér actieve secretaris van de HVN, waarbij wij ook kennismaken met zijn geliefde, niet alleen zijn echtgenote maar ook in menig opzicht zijn trouwe rechterhand bij de uitvoering van zijn activiteiten in het belang van het harmonium en de Harmonium Vereniging. Een gouden koppel voor de vereniging.
 • HVN Winkel: De vertrouwde rubriek waar u kunt uitzoeken waar u uw financiële weelde aan kunt ( en wil?) uitgeven: cd’s en boeiende brochures.
 • Themanummer: Eindredacteur Frans van der Grijn rust uit na maandenlang werken aan deze editie en laat de bazuinen schallen over het onderwerp van de dikste Vox Humana ooit gemaakt.
 • Jaak Nicolaas Lemmens:  De Belgische inwoner van het geboortedorp van Lemmens, de heer Frans Holemans beschrijft tot in de kleinste details het leven van de wereldberoemde componist Lemmens.
 • Lemmens, een getalenteerd kunstenaar. Hoofdredacteur Luk Bastiaens van het Belgische orgelblad “Orgelkunst” beschrijft een periode in het leven van Lemmens, waar deze eigenzinnige man lessen gaat volgen bij de Duitse Adolph Hesse. Een periode waarover in de loop der tijden de biografie werd aangedikt en uitgebreid tot een “heiligenleven”. De feiten verdwenen daarbij vrijwel geheel uit het zicht. Bastiaens zet wat zaken voor eens en voor altijd recht. Inclusief fascimile afdrukken van originele brieven.
 • Lemmens en het Harmonium. Joris Verdin, wereldwijd op de kaart gezet als een onvermoeibaar promotor van het harmonium, professor orgel aan het Conservatorium van Antwerpen geeft met wetenschappelijke grondigheid inzicht in de lijst van composities voor harmonium en piano.
 • De Mustels “231” en “236” van Lemmens. Gebaseerd op moeizaam bij elkaar gesprokkelde bronnen, schrijft Frans van der Grijn de uiterst curieuze geschiedenis van de Mustel-harmoniums door Lemmens besteld. Waarvan er dan doodgemoedereerd teruggestuurd wordt om dat de kleur van het fineer hem niet zinde. Dit leverde een daverend en zinderend conflict op tussen Lemmens en leverancier/bouwer Victor Mustel. Geen wonder als u bedenkt dat voor de prijs van het harmonium in die dagen ook complete woonhuizen gekocht konden worden!
 • Bladmuziek ‘Nocturne” In tegenstelling tot de gewoonte in deze editie vanwege het thematische karakter een royale muziekbijlage. Gekozen is voor het door Joris Verdin aangewezen werk ‘Nocturne’, door hem gewaardeerd als het mooiste van zijn harmoniumwerken.
 • Omzien & Vooruitkijken, het resultaat van een enquête. Onder de leden van de HVN is een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Frans van der Grijn presenteert deze resultaten en voorziet een en ander van toegespitse commentaren.
 • Uit het harmoniummuseum. In deze editie bijzonder nieuws uit het museum. Een harmonium gebouwd in 1972 en dan ook nog een fors instrument, een zeven-spels.
 • Harmoniumkalender:  Elk najaar presenteert HVN-lid en bestuurslid van de HVN, Klaas van Boggelen zijn jaarlijkse harmoniumkalender. Deze is ook voor niet-leden verkrijgbaar.
 • Jubileum: 75 jaar Klavar. Het alternatieve notatiesysteem kent veel trouwe gebruikers en aanhangers. Reden voor een feestje.
 • Folk cd met harmonium: In zowel binnen als buiten Nederland heeft het harmonium weer aantrekkingskracht op serieuze musici. In het onderhavige geval Marike Jager. Zij wordt bij het zingen van haar eigen gecomponeerde songs begeleid op harmonium. Deze cd is verkijgbaar in de reguliere handel.
 • Vraag en aanbod. Als altijd de afsluiting van het blad.

Elk kwartaal zal een aparte pagina gewijd worden aan de nieuwste editie van Vox Humana. Op een andere pagina treft u een overzicht van eerder verschenen edities.

 

Over Vox Humana in de Franse pers

(Les Amis d’Escolore. No. 15, décembre 2006)

Notes de lecture

La Revue «Vox-Humana» 17ème année: 68ème livraison

Avec cette dernière livraison de l’année 2006, la présentation de la revue, déjà fort soignée se pare d'une nouvelle couverture toute en couleurs sur laquelle on peut admirer I'harmonium d’art Mustel no 236 qui avait appartenu à Jacques Nicolas Lemmens (1823-1881). C'est une agréable invitation à détailler ce numéro spécial consacré justement au grand compositeur et pédagogue belge ­exact contemporain de César Franck ­qui a longtemps passé pour détenir à la 'suite de Christian Henri Rinck et de Adolphe Hesse (1808-1863) la fameuse «tradition» de l'interprétation de I'oeuvre d'orgue de J.S. Bach. Un article de F. Bastiaens fait le point sur la question.

Trois articles importants relatent la vie du maître (F. Holemans), recensent et analysent son oeuvre d'harmonium (J. Verdin) et décrivent ses deux « Mustel » no 231 et 236 (F. van der Grijn). En facsimile, la lettre envoyée par Victor Mustel à la veuve de Lemmens pour souscrire à l'édition posthume de ses oeuvres en dépit du différend qui avait un temps opposé les deux personnages. )

 

Naar boven

.