Menubalk

 

 

 

 

update: 29-07-2013

 

Literatuur

 

Index Vox Humana

 

 

Vox Humana 17-04

Vox Humana 18-04

Vox Humana 19-02

Vox Humana 19-03

Vox Humana 19-04

Jaargang 20

Vox Humana 20-01

Vox Humana 20-02

Vox Humana 20-03

Vox Humana 20-04

Jaargang 21

Vox Humana 21-01

Vox Humana 21-02

Vox Humana 21-03

Vox Humana 21-04

 

Jaargang 22

Vox Humana 22-01

Vox Humana 22-02

Vox Humana 22-03

Vox Humana 22-04

 

Jaargang 23

Vox Humana 23-01

Vox Humana 23-02

Vox Humana 23-03

Vox Humana 23-04

Jaargang 24

Vox-Humana 24-01

Vox-Humana-24-02

Vox-Humana-24-03

 

 

 

 

 

 

 

Vox Humana Jrg. 19 nr. 2

Vox 19-02

 

De inhoud van Vox Humana Jrg. 19 nr. 2 april 2008 Volume 74

 1. Van de voorzitter. Aankondiging van het vertrek van de eindredacteur na een actieve periode van ruim 8 jaar. Joop Rodenburg, redactielid, zal de functie van hoofd- en eindredacteur in gaan vullen.
 2. Toelichting bij de foto's op de omslag voor- en achterzijde. Op de voorzijde een instrument gebouwd door C.B. Hunt (USA) met een bijzonder uiterlijk. Op de achterzijde een afbeelding van een harmonium gebouwd door François Dubus in 1840. De vraag is of dit instrument formeel gezien een harmonium mag heten.
 3. Redactioneel commentaar dat teruggrijpt op het "Van de voorzitter" met uitleg hoe de wisseling van functie vorm zal krijgen.
 4. Jaardag 2008. Traditiegetrouw wordt de datum van de jaarlijkse ontmoetingsdag, "De Jaardag", al vroeg bekend gemaakt. Dit jaar zal de Jaardag zijn op zaterdag 8 november en wordt gehouden in de Bethelkerk te Barneveld.
 5. Extra ledenvergadering. In verband met een voorgestelde wijziging van de geldende statuten, is het nodig dat een extra ledenvergadering wordt gehouden.
 6. Een bijzonder Amerikaans orgel. Een uitgebreide beschrijving van het instrument afgebeeld op het voorplat van de omslag. Bijzonderheden in de techniek en in het uiterlijk worden over het voetlicht gebracht door auteur Klaas van Boggelen.
 7. Het harmonium in Finland. Een Finse harmoniumverzamelaar en liefhebber heeft informatie verschaft over het nog altijd populaire harmonium in Finland. Nog volop in gebruik bij folk bands. Joop Rodenburg schreef een uitvoerig artikel, waarin ook diverse Finse bouwers in detail besproken worden.
 8. Double Expression bij een Liebig Zuigwind harmonium. Jaap Meijer, een kundige amateur-restaurateur heeft met veel liefde een zuigwind harmonium voorzien van double expression teruggebracht in concert-kwaliteit. Dit instrument werd op de vorige jaardag ingezet bij een concert door Dirk Luijmes. In dit artikel de technische uitleg hoe de double expression in dit instrument werkt.
 9. L. Janácek - Mélodie Slave. Klaas Trapman bespreekt in zijn vaste rubriek een compositie geschreven voor harmonium. Dit maal een werk geschreven in 5 mollen.
 10. Harmonium van het kwartaal. Joop Rodenburg presenteert een drukwind harmonium van de Zuid-Nederlandse bouwer J. van Kesteren te Gennep.
 11. Met de muziek mee. Emeritus predikant Kok van Nood heeft na zijn emeritaat een nieuw tijdverdrijf gevonden naast het obligate invullen van de functie "bijstand in het pastoraat in het dichstbijzijnde bejaardenhuis" en knapt harmoniums op zodat ze weer speelvaardig zijn en kunnen dienen als studie-instrument voor wie vaardig op het speelvaardige instrument muziek wil maken.
 12. Harmonium achter het behang.
 13. Het Mustel kerkharmonium in Antwerpen.
  In de vorige editie van Vox Humana presenteerde Annelies Focquart (België) het hervonden kerkharmonium in de Antwerpse trouwzaal. Toenmalig eindredacteur Frans van der Grijn plaatste bij dat oorspronkelijke verhaal een tweetal kritische vragen. In item 12 geeft Annelies Focquart antwoord op de gestelde vragen en weerlegt met verve de gebruikte argumenten. In item 13 doet harmonium restaurateur Louis Huivenaar er ook een schepje bij en geeft gedetailleerde informatie over dit instrument, een Modèle 5 van de Parijse bouwer Mustel. Een naam die een zekere 'heiligheid' heeft in de harmonium-wereld.
 14. Uit het Harmonium Museum. De vaste rubriek waarin het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuüm een specifiek instrument in de schijnwerpers zet. Ditmaal een Liebig, óók al met expression, zij het in dit geval alleen op de diskant, in tegenstelling tot het instrument in item 8.
 15. Een bijzondere harmoniumkast. Joop Rodenburg kocht zich via de bekende veilingplaats "Marktplaats" een bijzonder harmonium. De vorige eigenaar, dhr. Oskam te De Meern, bouwde een nieuwe kast. Hij gebruikte daarbij zijn kennis en vaardigheden als industrieel ontwerper. Het resultaat is verbluffend!
 16. Concert agenda. In deze agenda de bekend gemaakte concerten waar het harmonium een rol speelt. Deze agenda is altijd te raadplegen op de website van de HVN.
 17. HVN Winkel. De vaste rubriek waarin opgesomd wordt welke cd's de HVN voor u te koop heeft. Met name de bovenste cd "Les cloches du Soir" is een absolute must voor wie het harmonium wil leren kennen.
 18. Vraag en aanbod: De traditionele hekkensluiter van Vox Humana. Onvoorstelbaar maar waar, er zijn mensen die hun harmonium de deur uit willen hebben. Soms handelaren, soms mensen die te oud worden voor deze hobby, of ook wel mensen die gewoon te veel harmoniums hebben, en dan doe je "deze heb ik dubbel" de deur uit. :-)

Elk kwartaal zal een aparte pagina gewijd worden aan de nieuwste editie van Vox Humana. Op een andere pagina treft u een overzicht van eerder verschenen edities.

 

Naar boven

.