Menubalk

 

 

 

 

update: 29-07-2013

 

 

Literatuur

 

Index Vox Humana

 

 

Vox Humana 17-04

Vox Humana 18-04

Vox Humana 19-02

Vox Humana 19-03

Vox Humana 19-04

Jaargang 20

Vox Humana 20-01

Vox Humana 20-02

Vox Humana 20-03

Vox Humana 20-04

Jaargang 21

Vox Humana 21-01

Vox Humana 21-02

Vox Humana 21-03

Vox Humana 21-04

 

Jaargang 22

Vox Humana 22-01

Vox Humana 22-02

Vox Humana 22-03

Vox Humana 22-04

 

Jaargang 23

Vox Humana 23-01

Vox Humana 23-02

Vox Humana 23-03

Vox Humana 23-04

Jaargang 24

Vox-Humana 24-01

Vox-Humana-24-02

Vox-Humana-24-03

 

 

 

 

 

 

 

 

Vox Humana Jrg. 19 nr. 3

 

De inhoud van Vox Humana Jrg. 19 nr. 3 juli 2008 Volume 75

 1. Van de voorzitter. "Van nieuw en oud in een nieuwe Vox". Een aankondiging dat de statuten van de H.V.N. na een lang en grondig traject weer geheel bij de tijd zijn. Inmiddels is ook de redactie van Vox Humana uitgebreid door het toetreden van drs. Wim Rhebergen uit Venlo tot de redactie.

 2. Toelichting bij de foto's op de omslag voor- en achterzijde. Op de voorzijde het drukwindharmonium van Cor Kee gebouwd door Ph.J. Trayser uit Duitsland. Dit instrument staat in het Orgelmuseum te Elburg. Op de achterzijde een afbeelding van het pedaal- harmonium gebouwd door Lindholm / Joachim Weischet. De gegevens van dit magistrale instrument treft u aan op een pagina van deze website. Zie: Neobarok harmonium

 3. Redactioneel: De hoofdredacteur verwelkomt het nieuwe redactielid Wim Rhebergen en geeft een kort overzicht van de inhoud van deze editie.

 4. Jaardag 2008. Traditiegetrouw wordt de datum van de jaarlijkse ontmoetingsdag, "De Jaardag", al vroeg bekend gemaakt. Dit jaar zal de Jaardag zijn op zaterdag 8 november en wordt gehouden in de Bethelkerk te Barneveld.

 5. Van de secretaris: Secretaris Piet Bron maakt melding van het feit dat de verzameling brochures uitgebreid is met een 6e editie. In deze brochure de verzamelde artikelen van Hans de Louter, waarin het restaureren van een harmonium in detail wordt besproken. Deze brochure telt 32 pagina's en kost € 4,00 plus de portokosten.

 6. De statuten van de HVN: Secretaris Piet Bron schildert in dit artikel de lange weg van het bij de tijd brengen van de statuten van de vereniging.

 7. Een verslag van de extra Algemene Ledenvergadering op 21 april. In deze vergadering komen de aanpassingen van de statuten ter sprake. De voorgestelde wijzigingen worden door deze vergadering aangenomen, zodat de gang naar de notaris gemaakt kan worden.

 8. Rients Beintema. Beintema was gedurende vele jaren de organist van de Leeuwarder Koepelkerk. Hij schreef vanaf 1916 een 23-tal artikelen over het harmonium in "De Harp", het "maandblad ter bevordering van de Toonkunst onder de Christenen in Nederland."

 9. Het harmonium - een bijdrage uit 1916. Een integrale weergave van het artikel in de Harp van 1april 1916.

 10. Symposium Veenhuizen. Pastor Jaap Spaans doet verslag van het symposium in de Veenhuizense dorpskerk over Cor Kint en Richard Hol. Op dit symposium worden ook de nieuwe uitgaven van Boeijenga gepresenteerd. Een bundel met harmoniumwerken van Cor Kint ( zie hier) en de verzamelde orgel en harmonium werken van Richard Hol. ( zie hier).

 11. Een uniek scheepsorgeltje in het Gemeente Museum Maassluis, ooit gebruikt op de haringloggers.

 12. In memoriam: Jaap Hillen. Op 27 juni 2008 overleed Jaap Hillen op de leeftijd van 84 jaar. Sinds 1991 was Jaap lid van de vereniging en heeft ruim 3 jaar ook deel uitgemaakt van het bestuur van de vereniging. Jaap was gedurende 62 jaar de titularis op het orgel van de Grote Kerk van Breda. Hij is daarmee voor zover bekend de langst zittende titularis uit de Nederlandse geschiedenis geworden. *

 13. Joseph Jongen - Prière du Soir. In zijn rubriek bladmuziek presenteert Klaas Trapman een harmoniumwerk van de belgische organist en componist Josep Jongen. Helaas met een taalfoutje in de titel. Jongen is stilistisch schatplichtig aan Franck in dit werk. De twee pagina's lange compositie is door Jongen voorzien van een praktische notatie. Waar het werk geschreven is met 4 mollen, gebruikt Jongen kruizen om het overmatig voorkomen van dubbele mollen te voorkomen. Deze compositie tekent het meesterschap van Jongen als componist, aldus Klaas Trapman

 14. Harmonium van het kwartaal. Ditmaal een draagbaar harmonium van de engelse bouwer R.F. Stevens, en gebruikt op de Normandische kust, de plaats van de geallieerde invasie in 1944.

 15. Hoe een harmonium rond 1900 verstuurd werd. Aan de hand van originele documenten zien we hoe predikant ds. J.G. Mooy te Lutten rond 1900 zijn Cornish harmonium krijgt geleverd, voorzien van een uitvoerige handleiding hoe het instrument uit te pakken en speelklaar te maken.

 16. Het harmonium van Cor Kee. Een gedetailleerde beschrijving van het drukwindharmonium van Cor Kee. Kok van Nood heeft de restauratie van dit 1-spels instrumentje ter hand genomen. **

 17. Een korte biografie van Cor Kee. Naar aanleiding van het voorgaande artikel een korte biografie van Cor Kee, met een opgave van de composities geschreven voor orgel of harmonium.

 18. Uit het harmoniummuseum. In de vaste rubriek van het museum deze keer twee instrumenten voor het voetlicht: Een 5 1/2 spels Vermeulen harmonium met 27 registers en een instrument van de canadese bouwer Farrand & Votey.

 19. Concert agenda. In deze concertagenda een opsomming van de concerten waar het harmonium een rol speelt. Deze agenda is altijd te raadplegen op de website van de HVN.

 20. HVN Winkel. De vaste rubriek waarin opgesomd wordt welke cd's de HVN voor u te koop heeft. Met name de bovenste cd "Les cloches du Soir" is een absolute must voor wie het harmonium wil leren kennen.

 21. Vraag en aanbod: De traditionele hekkensluiter van Vox Humana. Deze keer een aantal instrumenten van een verzamelaar.

 22. Harmonium-wandeling in Antwerpen. Al dertien keer organiseerde Jan van Mol een orgelwandeling door Antwerpen. Nu voor de eerste keer het accent op het harmonium. Deelname € 8,00. Aanvang 13:30 uur Om 17:00 uur het einde van de wandeltocht. Een aantal locaties zijn normaal gesproken gesloten voor publiek. Een unieke kans om bijzondere instrumenten te zien en te horen, op plaatsen waar u anders iet zou kunnen komen. Zaterdag 16 augustus 2008

 

In dankbare herinnering aan Jaap Hillen

* Storend is dat na het overlijden van een lid van het allereerste uur van de vereniging, niet de moeite is genomen de bovenstaande foto uit het redactiearchief te lichten als eerbetoon aan een groot musicus. Een oprechte misser.

** Eerlijk gezegd verbaasde ik mij wél enigszins dat geen aandacht geschonken is aan de minder vaak bij drukwindharmoniums voorkomende klavieromvang van F-f3. En voor wie voor het eerst iets leest over dit instrumentje zal zich afvragen waar die drie registers voor zijn. Een kleine omissie, wat mij betreft. We verklappen het dus maar: Forte Bas - Expression - Forte Discant.

 

Elk kwartaal zal een aparte pagina gewijd worden aan de nieuwste editie van Vox Humana. Op een andere pagina treft u een overzicht van eerder verschenen edities.

 

Naar boven

.