Menubalk

 

 

 

 

update: 29-07-2013

 

Literatuur

 

Index Vox Humana

 

 

Vox Humana 17-04

Vox Humana 18-04

Vox Humana 19-02

Vox Humana 19-03

Vox Humana 19-04

Jaargang 20

Vox Humana 20-01

Vox Humana 20-02

Vox Humana 20-03

Vox Humana 20-04

Jaargang 21

Vox Humana 21-01

Vox Humana 21-02

Vox Humana 21-03

Vox Humana 21-04

 

Jaargang 22

Vox Humana 22-01

Vox Humana 22-02

Vox Humana 22-03

Vox Humana 22-04

 

Jaargang 23

Vox Humana 23-01

Vox Humana 23-02

Vox Humana 23-03

Vox Humana 23-04

Jaargang 24

Vox-Humana 24-01

Vox-Humana-24-02

Vox-Humana-24-03

 

 

 

 

 

 

 

Vox Humana Jrg. 19 nr. 4

Themanummer over Alexandre Guilmant

Vox Humana jrg. 19 nr. 4

 

Bladmuziek A. Guilmant

 

De inhoud van Vox Humana Jrg. 19 nr. 4juli 2008 Volume 76

 1. Redactioneel. Eindredacteur Joop Rodenburg introduceert de samenstelling van deze editie aan de lezers.

 2. Aankondiging Jaardag. Een korte toelichting over de locatie en de inhoud van de dag. Later in deze edite een meer uitgebreide toelichting bij de Jaardag. De Jaardag wordt gehouden in de Barneveldsde Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan 2. In de ochtenduren de algemene ledenvergadering. 's Middags vanaf 13:30 het programma met concerten, harmoniumbeurs. Vrij toegankelijk voor iedereen.

 3. Toelichting bij de foto's op de omslag voor- en achterzijde. En Debain drukwindharmonium uit 1875. Op de achterzijde een pedaal harmonium gebouwd door R. van den Burg, Amersfoort met de bekende naam Pedalion. 9 spels. Met als bijzonderheid dat door van den Burg later een pedaalkoppel is toegevoegd.

 4. Van de voorzitter: Felix en Alexandre. Gedachten over Félix Alexandre Guilmant. Voor mij persoonlijk werd ik getroffen door de verfrissende gedachte van de voorzitter. dat het vaak heel veel leuker is gegevens te zoeken en te vinden in oude boeken, in plaats van op de moderne manier "even googlen". Ik herken me hierin. In oude boeken gaan bij het bladeren door het boek je vingertoppen tintelen, veroorzaakt door de adem van de historie.

 5. Alexandre Guilmant - Zijn leven en werk I. Het jarenlang verzamelen van gegevens over leven en werken van F. Alexandre Guilmant door Piet Bron sr. tezamen met zijn zoon Piet Bron jr. levert een schat aan gegevens die interessant zijn voor de leden van de Harmonium Vereniging Nederland. Maar met nadruk ook voor wie geen lid is. Vanzelfsprekend ontbreekt ook het orgel niet in deze biografie. De heren sr. en jr. beheren ook dé website over Guilmant. Het adres: www.guilmant.nl En het is goed te weten dat hun werk wereldwijde bekendheid geniet. (De website is uiteraard in het Engels).

 6. Alexandre Guilmant II. In dit deel zijn persoonlijkheid, zijn functies als kerkorganist, concertorganist, zijn stijl van spelen, zijn vaardigheden als improvisator, zijn stijl als leraar en nog heel veel meer.

 7. Alexandre Guilmant en het harmonium. De HVN-leden beginnen bij dit hoofdstuk nog een beetje extra te glimmen van genot. Want deze grootmeester had óók het besef dat het harmonium een waardevolle toevoeging was en is aan de wereld van de muziek. Dus componeerde hij er ook voor. Hij gaf zelf ook concerten op harmonium. Guilmant is ook een van de weinige die in een compositie gebruikt maakt van de percussion als solistisch gegeven.

 8. Het harmonium van Guilmant. Guilmant bezat een Mustel harmonium dat hij in 1870 kocht en dat sindsdien in bezit van de familie is gebleven. Na zijn dood nauwelijks nog bespeeld en toch in goede staat. Kurt Lueders maakte er twee jaar geleden nog een cd van. Zie de rubriek "Luister", de cd Noël.

 9. Een website gewijd aan Guilmant. Eindredacteur Joop Rodenburg bevraagt webmaster Piet Bron jr. over deze website.

 10. Een Nederlands concert. Op 8 juni 1903 speelde Guilmant in het Trocadéro in Parijs een orgelconcert met uitsluitend werken van Nederlandse meesters ( Sweelicnk, van Noordt, Bastiaans, Litzau, de Lange en vanzelfsprekend een klinkend werk van zichzelf.

 11. Interview met Arno Kerkhof. Organist opgeleid aan het Amsterdams conservatorium en al vele jaren een promotor van het harmonium in in het Euregio Maas-Rijn. Hij zal tezamen met zijn echtgenote, de sopraan Bianca Lenssen, optreden op de Jaardag te Barneveld.

 12. Een Alexandre Kunstharmonium. Het instrument waarop Arno Kerkhof zal concerten in detail besproken. Fabrikaat Alexandre.

 13. De muziekbijlagen - historische achtergrond. Een historische uitleg bij de vier werken gepubliceerd in de aparte bijlage bij deze editie. Dat daarin een wereldpremière staat van een nog nooit eerder gepubliceerd werd, laat zien dat een kleine vereniging met leden als de heren Bron, tot grootse dingen in staat is.

 14. De muziekbijlage - muzikale bespreking. Klaas Trapman bespreekt in detail de wereldpremière van de 'Communion in Es'.

 15. Enkele organisten over Guilmant. Joris Verdin, Dick Sanderman, Klaas Trapman, Nico Declerck en Arno Kerkhof worden bevraagd over hun visie op Guilmant en welke werken van hem bijzondere belangstelling trekken van deze organisten.

 16. Jaardag 2008 en Algemene Ledenvergadering. Het volledige programma met tijden van deze feestelijke dag in detail besproken. Dit programma treft u in haar geheel aan op de pagina HVN Jaardag 2008

 17. Verslag van de 14e Orgelwandeling Antwerpen. Op dit jaarlijkse evenement in Antwerpen ditmaal ruim 150 bezoekers/deelnemers aan deze orgeltocht, omdat het accent nu eens lag op harmoniums. Een verslag van een van de redacteuren van Vox Humana.

 18. Impressie concert Oude Kerk Amsterdam. Johan van Markesteijn bezocht dit concert op 28 augustus. In dit concert schitterde een magnifiek harmonium van de Parijse bouwer Bruni onder de vaardige handen en voeten van Gert Jan Velders.

 19. Uit het harmoniummuseum. Bert Koerselman brengt ons weer op de hoogte van het wel en wee in het museum. Er is veel 'wel' te vertellen. Het 'wee' ontbreekt, want dat was er niet. In detail wordt een groot Chapel-organ van de Canadese bouwer Doherty gepresenteerd.

 20. Concertagenda

 21. HVN Winkel

 22. Harmoniumkalender. Dit jaar verschijnt de twaalfde editie van de inmiddels wereldwijd bekende Harmoniumkalender voor het jaar 2009. Twaalf harmoniums staan weer in de spotlights. Voor slechts € 8,00. Wie geen lid is van de HVN en toch deze kalender wil, zie daarvoor de website van de HVN. De kalender is initiatief en productie van Klaas van Boggelen te Utrecht.

 

Elk kwartaal zal een aparte pagina gewijd worden aan de nieuwste editie van Vox Humana. Op een andere pagina treft u een overzicht van eerder verschenen edities.

 

Naar boven

.